Невероятни факти за пчелите

Стандартен

09f07f9c3aurn-jpg-375-249-cc-dri-mgy208cnk7Разбира се, вие знаете, че пчелите опрашват нашите култури и ни дават мед. Но има толкова много повече за тези интелигентни, жужащи насекоми от това.

„Уникални сред всички Божии създания, само пчелите подобряват околната среда и не се хранят на базата на други видове.“
 Royden Brown

„Ако пчелата изчезне от лицето на земята, човек ще има не повече от четири години, живот?“
 Алберт Айнщайн

 •  Знаете ли, че жилото има някои предимства

Токсин в пчелната отрова, наречена мелитин може да предотврати HIV. Мелитин може да убие HIV от пробива дупки в защитна обвивка на вируса. Пчелни ужилвания могат също да облекчат болката, предизвикана от ревматоиден артрит.

 • Те работят по-усилено, от вас

По време хладните сезони, пчелите работнички могат да живеят в продължение на девет месеца. Но през лятото животът им рядко продължава повече от шест седмици, те буквално се работят до смърт!

 •  Те са единствените насекоми, чието производство може да бъде консумирано от човек
 • Мозъците им не се поддават на времето

В действителност, мозъчната им възраст върви на обратно.  Учени от Държавния университет на Аризона смятат, че откритието може да ни помогне да се забави появата на деменция.

 •  Те променят медицината

За да засилят своите кошери, пчелите използват смола от тополови и вечнозелени дървета, наречени прополис. Това е основното лепило на кошера. Въпреки че пчелите го използват като вид силикон, хората го използват, за да се пребори с бактерии, вируси и гъбички. Изследванията показват, че прополисът взети от кошер могат да освободят херпес, гангрена язви, херпес, болки в гърлото, кухини, и дори екзема! Не е ли невероятно?!

 • Могат да разпознават човешки лица

Пчелите разпознават човешки лица, както хоратя го правят. Те вземат части, подобни на вежди, устни и уши и ги скалъпят в състава на цяло лице. Тя се нарича „комплектна преработка,“ и това може да помогне на компютърните специалисти да подобрят технологията за разпознаване на лица.

 • Те имат личности

Дори в кошери, има работници пораженци. Изследователи от университета на Илинойс са установили, че не всички пчели са взаимозаменяеми безпилотни самолети. Някои пчели са търсачи на силни усещания. Други са малко по-плахи. A 2011 проучване установи, че дори възбудени пчелите могат да бъдат песимистични, което показва, че до известна степен, пчелите могат да имат чувства.

 • Средната пчела работник произвежда около 1/12-ти чаена лъжичка мед през живота си!
 • Пчелите имат забележителна мозъчна способност

Мозъка на пчелата е с овална форма и само за размера на сусам, но въпреки това има забележителна способност да учат и да си спомня неща, и е в състояние да направи сложни изчисления за изминато разстояние и хранене ефективност.

 • Колонията на пчелите се състои от 20,000 – 60,000 пчели и една дама. Работните медоносни пчели са женски, живеят за около 6 седмици и да свършват цялата работа.
 •  Търтеите

Мъжките пчели (наричани още търтеите), които нямат жило и не вършат никаква работа, но участват в размножителния процес.

 • Медът на отделните пчелни семейства има уникална миризма за идентификация на членовете.
 • 17. Само работник пчели жилото, и само ако те се чувстват застрашени и те умират, след като те ужилят. Queens имат жило, но те не напускат кошера, за да го защитят.
 •  Едно пчелно ужилване всъщност не може да бъде фатално

..освен ако не сме алергични, разбира се! Смята се, че 1100 пчелни ужилвания са необходими, за да бъде фатално.

 • Пчелите контактуват

Пчелите комуникират помежду си чрез танци.

Източници:

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

One response »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s