Неща, които хората правят, а Кучетата мразят

Стандартен

sad dogКучетата се опитват да бъдат най-добрите ни приятели, но ние хората, понякога го правим толкова трудно. Ето някои от нещата, които правим така, че кучето да си зададе въпроса иска ли все още да остане наш приятел или не..

 • Използване на думи, повече от езика на тялото

Ние сме вокални видове. Ние обичаме да бърборим дори и на нашите домашни любимци, 100% от което те не могат да разберат. Кучетата могат да бъдат в състояние да извлекат какво означават няколко ключови думи – пеша, почивка, играчка, на разстояние – и може би дори да се научат на стотици други думи. Но те не могат да разберат човешки език. Това, на което те разчитат е да разберат какво имаме в предвид чрез езикът на тялото. Кучетата са се приспособили да бъде експертни читатели на човешкото тяло и могат да разберат това, което мислим и чувстваме, дори преди да сте осъзнали, че го чувствате всъщност. Всичко е толкова объркващо!

 • Прегръдките

Макар и да обичате да омотавате ръцете си около вашият кучешки приятел, повечето кучета мразят прегръдки. Ние като примати мислим, че прегръдката е страхотен израз на подкрепа, любов, радост и други емоции. Това е напълно нормално за нас  и означава добри неща, но кучетата не го разбират по този начин. Вместо на другарство, ако кучето пуска преден крак или лапа на гърба на друго куче, това се счита за акт на доминиране. Без значение намеренията ви, кучето вижда прегръдката като акт на господство. Много кучета ще го толерират с благодат, но някои кучета ще се чувстват застрашени. Също така, същото куче, което се радва прегръдка на един човек може да реагира по напълно различен начин на такава с друг член на семейството. Ще бъде трудно да се намери куче, което всъщност се радва или търси прегръдки.

girl hugging dog

 • Оглеждане лицето на куче или потупване по главата

Обичате ли да ви потупват по главата? Моето предположение е, не. Това е досадно в най-добрия и болезнено в най-лошия случай. И ние наистина нямаме нужда от ръцете на разни хора, достигащи към лицето ни. Ако някой да достигне ръката си към лицето си, аз съм се познае вашата реакция ще бъде да дръпне главата си назад и се облегнете далеч, и се получи малко напрегната за нахлуването в личното пространство. И все пак повечето хора си мислят, че кучетата като се потупа по главата. Реалността е, че много кучета търпят това, но без грам чувство на благодарност.  Ето защо, отговорни родители учат децата си да погалят нежно назад или отзад куче, но да не потупват, и определено да не го пипат по лицето. Ако наистина искате да възнаградите кучето си за това, че страхотно, Дайте им втривайте в задния край, в полето за опашката. Те ще ви благодарят за това!

 • Ходенето до непознато куче, докато го гледате в очите

Ние всички знаем колко е мощен визуалния контакт. Гледайки продължително в нечии очи, освен като знак на доверие, може да бъде изнервящо, неудобно и властно. Контакта с очите е част от създаването доминация на много животински видове. Страховито е непознат да се взират във вас нали? Това изпитват и кучетата – страх. Те биха могли да се покажат покорен отговор – отмествайки поглед. Така или иначе, за повечето кучета, непознат да го гледа право в очите, докато се приближава не е удобна ситуация.

Ако искате да бъдете първи в контакта с ново куче по начин, който е удобен и за двама ви, подходете с тялото си под ъгъл леко, очите ви леко отбягвайки го, и говорете тихо с нежен глас , Всички тези жестове знаци на приятелство ще помогнат на кучето да разбирере, че нямате лоши мисли.

 • Не предоставяте структура и правила

Кучета се нуждаят от любов, в която има правила. Може би си мислите, че строгите правила правят живота скучен и нещастен за вашето куче. Но те наистина искат да знаят какво е това, което е в зависимост от техния лидер. Помислете за учтивите, добре балансирани деца, които познавате, и разглезените деца, лишени от социални умения или хвърлящи гневни изблици, когато не получават това, което искат. Децата се развиват добре, когато имат постоянен набор от правила, които да се следват.  Същото е и с вашите четирикраки любимци.

И говорейки за объркващо, кучетата не разбират изключения от правилата. Те не разбират, че са свободни да скочат върху вас, когато сте с домашните си дрехи, но не и когато сте с работно облекло. Те не разбират, че е позволено да се качват на дивана след баня, но не и след като си дойдат до ушите в кал. Кучета процъфтяват, когато знаят къде са границите, и когато прекарват времето за налагане на граници срез позитивни награди. Така също могат да изградят доверието си към вас, като лидер.

 • Принуждаването на кучето ви, да си взаимодейства с кучета или хора, които то очевидно не харесва

Точно като толкова много други социални видове, кучетата имат любимите си приятели и врагове. Лесно е да се види с какви други кучета, и хора, кучето иска да излизаш с и тези, с които то по-скоро не би било в близост. И все пак, има много от собственици, които отиват в заблуда за това и просто не успяват да прочетат репликите, които кучето им дава.

Важно е да се отбележи, че с позитивно окуражаване може да ги насърчим с малки стъпки извън зоната им на комфорт.  Когато кучетата се избутат твърде далеч в социални ситуации, те са по-склонни да се впуснат в лай, ухапване или битка.  Направете на кучето си услуга: Прочетете езикът на тялото, който то дава, когато не иска да бъде около други частни лица и не го насилвайте

 • Разходки без възможност за душене, изследване и разузнаване 

Има изкарване на каишка, а има и разходки. Това определено е важно за едно куче – да знае как да ходи покорно на каишка. Кучета виждат с носовете си, и за тях да пропуснат нещо от обонянието си е все едно ние да изпуснем нещо важно от зрението си. Дори може би е по-подходящо да се каже, че кучетата оценят миризмата на дърво, по начина по който ние оценяваме красив залез. Направете на вашето куче услуга, и поне една от ежедневните разходки посвещавайте на обонятелно разузнаване..

dog smelling grass

 • Да бъдете скучни

Знаете ли какво е наоколо да се навърта някой, който е напълно скучен?  Кучетата буквално се изнервят, когато сме скучни. А понякога е  трудно да не бъдем!

Ако кучето ти прави проблеми – заемайки се кутии или дрешници, дъвчене на обувки или на краката на масата, това може само да ви покаже колко невероятно скучно се чувства то. За щастие, има бързо и лесно решение на този проблем – ИГРИ. Като например да скриете любимата му играчка и да му кажете да я търси или да му подхвърляте топка, която да гони, са едни от нещата които няма да ви затруднят кой знае колко, а ще доставят на любимецът ви несъразмерно удоволствие.

 • Подигравателен тон

Логично. При положение, че кучетата са царе на разчитане езикът на тялото, тe винаги би разбрали кога биват обект на подигравка. Това трябва да се подчертае, защото има твърде много хора все още смятат, че да си правят комедийно шоу с приятели за сметка на любимецът си е смешно. Това може да доведе до някои сериозни поведенчески проблеми, и може би заслужено.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

4 responses »

 1. Те говорят, драга Мим! Даже четох, че в Япония вече има направен аудио речник на езика на кучетата.
  Въпросът е да ги разбираме. Такива хора има – сигурно знаете приказки за човека, който говореше с животните. Не са измишльотина – и аз съм от тях…

  Like

  • Да, все пак работя с тях всеки ден и предният ми коментар беше в кръгът на шегата, разбира се. Речник би използвал само онзи, неспособният да отвори душата си за един истински приятел. Поглед е нужен, дори не действия. На тази земя има хора и хора, които обичат животните.

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s