Какво се случва, докато спим?

Стандартен

Сънят има четири фази, 90-110 минути са нужни, за да завърши един цял цикъл, което се изразява в около пет цикъла. Средно един възрастен, трябва да получава между 7-9 часа сън на вечер.

ml-pusle-729-dreaming-20130322143106192022-620x349

Етап 1 се случва през първите 5-10 минути от цикъла на съня. Това е, когато е най-лесно да бъдем събудени и мускулите ни започват да се отпускат. Тогава е най-вероятно да изпитате полусънни спазми – внезапното потрепване на мускулите, или може да се почувствате така, сякаш падате.

Етап 2 заема половината от цикъла на съня, с продължителност около 45-50 минути. Ако се събудим в този момент, най-вероятно ще се чувстваме доста дезориентирани. Дишането става спокойно и забавено, като телесната температура спада, което осигурява на сърцето малко почивка.

Етап 3 е с продължителност 20 минути, когато настъпва дълбокият сън, а на тялото се дава шанс да се възстанови. Мозъчните вълни стават бавни и стабилни, мускулите и тъканите се презареждат (ето защо сънят е толкова важен фактор, при изграждане на мускулите), както и различни хормони се секретират в организма. Системите за управление на излишните вещества в мозъка стават много активни. Това е и фазата, в която е най-вероятно да се ходи или говори на сън с някой, и времето в което се случва подмладяващия процес. Невероятно трудно е да събудиш някого по време на тази фаза, като за това може да свидетелства всеки, занимавал се със сомнамбулизъм.

Rapid Eye Movement (Бързото движение на очите) (REM)  е последният етап от цикъла, с продължителност около 20 минути. Въпреки, че очите са затворени, те се движат много бързо под клепача. Мозъчната активност е висока и по-голямата част на сънуването се осъществява през това време. Въпреки това, мускулите са парализирани.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s