Защо котките обичат кутии?

Стандартен
Най-после се доказа! Котките в кутии не са просто сладки, има основателна причина тези пухкави, опашати приятели да се възползват от всяко, предоставено им, хартиено скривалище и тя е, че това всъщност ги успокоява!

Всяка една от снимките намерени из мрежата, всъщност са послужили за научни цели. Добре де, не всички, но най-вече на тези котки, успели да се натикат в кутии, видимо неподходящи за размера им.

Ветеринарните учени от Утрехтския университет „University of Utrecht“ са отговорили окончателно на въпроса, който всички ние отдавна се питаме „Осигурява ли скривалището намаляване на стреса при котките?“

Отговорът е Да – „Прилагането на кутии, в които котките да се укриват, намалява стреса в краткосрочен план.“

Това изследване, може би, звучи забавно, но домашните котки (Felis sylvestris catus) могат да изпитват сериозни напрежения, особено в приюти. Стресът при котките ги прави не само нещастни, но също така засяга имунната им система, и риска от епидемии и инфекциозни заболявания нараства.

Екипът, ръководен от д-р Claudia Vinke произволно разделя на групи котки, които пристигат в приют за проба, като на едната група ще бъдат предоставени скривалищни кутии, а на друката не. Поведението на котките се наблюдава в продължение на две седмици и оценява чрез използване на Kessker и Turner Cat-Stress-Score (CSS).

До ден 3, групата на котките с кутии имат по-ниски резултати CSS. Някои котки без кутии нямат промяна, но други са показали признаци на стрес много по-големи, отколкото който и да е от останалите.

Защо точно котките толкова много обичат кутии, винаги е било труден въпрос за науката. Известни са и теории, като тези, че те обичат топлината, и че това е сравнително добър начин да се скрият от социалните ангажименти.

Ето и още някои авторски снимки:

IMG_4364IMG_3719

Източници:

http://www.wired.com/

http://www.uu.nl/

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар