Великата Китайска стена

Стандартен

great_wall_of_china_11Нека се пренесем някъде далеч, примерно на изток, където се намира едно от 7-те чудеса на света, а именно Великата Китайска стена, криеща в себе си много история, митични и мрачни митове и легенди за дракони и други свъхестествени същества.

Китайската велика стена е най-дългият и най-големият отбранителен военен обект в древносттаСтроителството и започва от 9-ти век преди нашата ера, за отбрана на древната китайска земя от нападенията на севера. Дължината и е над 7000 километра. През 1987 година, Великата китайска стена е вписана в списъка на световното наследство.

Великата стена преминава през 9 провинции, градове и автономни райони, и има дължина с 7300 километра. Хората я считат за Великата десетхиляди метрова стена. Тя е отбранителен обект, който е построен през планините, и преминава през пясъци, степи, и блата. Илюстрира труда и уменията на древните китайци. Изчислено е, че общо са използвани приблизително около 180 млн. м3 пръст и 60 млн. м3 други строителни материали. Ако този материал се използва за построяването на стена с дебелина 1 м и височина 5 м, то тя ще обиколи цялата Земя един път!

На важните входове и изходи на Великата китайска стена са изградени и градски кули. Тези кули не само са величествени, но и са паметници на високото архитектурно изкуство в древен Китай. Понастоящем, много от тях вече са станали туристически места и посетителите нямат край.

Според легендите, Великата Китайска стена е била замислена от дракон, който се явил на първите и строители и очертал контурите и пред тях. Въпреки величието и, тъмната действителност около построяването и е възпята от китайският народен фолклор. Понякога се казва, че Великата стена е „най-голямото гробище в света“, тъй като там, според някои историци, са намерили смъртта си над 10 милиона души.

Великата китайска стена, както я познаваме днес е дело на династията Мин – 6700 км пресечена линия през едни от най-живописните пейзажи на Азия. В наши дни са добре запазени 20-30%. За туристи са достъпни едва 10 км, всеки един от които е доказателство, че китайците са изобретили и фитнеса. Останалата част е само за екстремисти.

Въпреки тъмното си минало, днес Стената се радва на завидно темпераментен за възрастта й живот. Миналото лято върху снагата й се проведе бурно рейв-парти.През 1986 г. Великият илюзионист David Copperfield дори мина през Великата стена.

Строителството на Великата стена е плод на ума и труда на древните китайци. При построяването й е използван ръчен труд, това е почти непонятно за съвременниците – как старите китайци се извършили толкова голямо строителство. Към настоящия момент, тя вече е изгубила ролята си на военен обект, обаче, строителната й красота все още привлича големия интерес на туристите от и извън Китай.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s