Изхвърлете тези храни от менюто си!

Стандартен

eatrightЗдравословно хранене и пазаруване на екологично чисти храни вече не е невъзможно. За съжаление днес фабрично изработените химически продукти са се превърнали в съществена част от нашето меню.

Чисто хранене означава изборът на плодове, зеленчуци и меса, които са отглеждани чрез минимална обработка. Често те са органични, и по-рядко (ако изобщо) трябва да съдържат добавки. Но в много случаи, методите на днешните производители на хранителни продукти, не са нито чисти, нито устойчиви. Резултатът е увреждане на здравето ни, на околната среда, или и двете.

  • Консервирани храни

Тенекиените кутии съдържат бисфенол-А, синтетичен естроген, който е свързан със заболявания, вариращи от репродуктивни проблеми на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Проучванията показват, че нивата на BPA, в повечето хора, надвишава максимално допустимото количеството, което потиска производството на сперматозоиди или предизвиква хромозомни увреждания.

  • Преработено месо

Значителна част от месото на пазара и кренвиршите (за които е спорно, че изобщо се произвеждат от месо) са направени от животни, които обикновено са расли чрез хормони на растежа и антибиотици. Сушените меса под всякаква форма от месото на такива животни, са свързани с рак, заболявания, високо кръвно налягане, и мигрена.

  • Маргарин

Най-лошата мазнина, за ядене, съдържаща транс-мазнини и хидрогенирано масло, които увреждат сърцето. Направете услука на тялото и талията си, като замените маргарина с по-здравословни ненаситени мазнини. Обикновенното чисто масло не разполага с транс-мазнини, и е по-добър вариант.

  • Растителни масла

Високата степен на преработка на растителните масла изкривява съотношението Омега-3 Омега 6 и също добрият холестерол се окислява, превръщайки се в лош холестерол.

  • Пуканки за микровълнова

Химикали като перфлуорооктанова киселина (PFOA), са част от един клас от съединения, които могат да бъдат свързани с безплодието, според неотдавнашно проучване от UCLA. Проучванията показват, че на микро-вълни химикалите се изпарява и попиват в пуканките. Тези токсични химикали остават в организма в продължение на години и се натрупват с течение на времето.

  • Небиологични плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците се предполага, че са здравословна храна, но за съжаление при растежа на някои продукти се практикува пръскане с нездравословни пестициди.

Основното количество пестициди се намира в кората на плодовете и зеленчуците или на нейната повърхност, практически те не проникват във вътрешността на плодовете. Затова прецизното измиване и почистване на външните части на растенията е най-добрият начин за намаляване приемането на пестициди.

При премахване на кората на ябълките, крушите, цитрусовите, бананите, прасковите и други плодове се постига максимално освобождаване от пестициди – на 50-100%.

  • Бяла готварска сол

Това е рафиниран и обработен и съдържа химикали като фероцианид и алуминиев силикат, заедно с добавен йод. С кой продукт да заменим бялата сол може да видите тук – http://wp.me/p5DHRW-4j

  • ГМО соеви продукти

Много соевите култури са генетично модифицирани и неферментирала, соята е свързвана с дистрес на храносмилателната и имунната система, дисфункция на щитовидната жлеза, когнитивен упадък, репродуктивни смущения, както и безплодие.

  • Изкуствени подсладители

По ирония на съдбата, има много доказателства, че предлаганите изкуствени подсладители, които имат нула калории, са също толкова лоши за талията, като висококалорична захар. Проучвания многократно показват, че изкуствените подсладители стимулират апетита, както и отлагането на подкожна мазнина и предизвикат повишаване на теглото. Изследване от Тексаския университет установи, че мишки, хранени с изкуствен подсладител аспартам имали по-високи нива на кръвната захар. Тези неестествени, небиологични елементи водят до много негативни последици за здравето и фалшиви очаквания.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s