Респектиращи мостове за диви животни

Стандартен

Докато нашата мила родина България, всячески се бори за създаване на Зоополиция, нуждата от която е буквално крещяща и наложаща, поради абсурдите случващи се по села и градове, в други краища на света респекта към животните просто оставя и самите нас абсолютно респектирани от хората, сътворили това – Екодукти (Ecoducts).

Зелените съоръжения позволяват на представителите на животинския свят да преодоляват безопасно препятствията, създадени от човека. 

Става въпрос за магистралите, разкъсващи мирът и спокойствието в дивата природа и пречещи на животните да прекосяват собствените си територии, в търсене на храна.

Първият мост за диви животни е построен във Франция. Швейцария, Германия, САЩ, Холандия, Япония и Канада са останалите страни, пионери в популяризирането и прилагането на тази зелена идея.

Най-дългият екодукт също се намира в Холандия. Той е разположен близо до град Кралио, дълъг е 800 метра и обхваща магистрала, жп линия и голф игрище.

Banff National Park, Alberta, Canada. Photograph via Izismile.
Екодуктите значително намаляват пътните инциденти с диви животни. При подобни катастрофи често загиват и хора.
Холандия служи за пример. В страната на лалетата са построени повече от 600 тунели, монтирани под главни и второстепенни пътища. Така холандците за няколко години успяват значително да увеличат популацията на застрашения от изчезване европейска язовец.
B38 – Birkenau, Germany. Photograph via h4m on Reddit.
Scotch Plains, New Jersey, USA. Photograph via Google Maps.
E314 in Belgium. Photograph via Jarrl on Reddit.
Flathead Indian Reservation, Montana, USA. Photograph via The World Geography.
The Borkeld, The Netherlands. Photograph via The World Geography.
Interstate 78, Wachtung Reservation, New Jersey, USA. Photograph by Doug Kerr.
Near Keechelus Lake, Washington, USA (rendering, target 2014). Photograph via The World Geography.
Unknown. Photograph via The World Geography.
Banff National Park, Alberta, Canada. Photograph by Qyd.
Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

4 responses »

  1. Вместо да режем лентички на поредната магистрала, в пъти по-полезно би било да построим такива съоражения на възловите места.

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Респектиращи мостове за диви животни | Live Brighter | Графът

  3. И това не е „защото са си надвили на масрафа“, както ще си помисли някой първосигнално. А защото има достатъчно умни (и влиятелни!) хора, които не са забравили, че ние сме само част от живостта на планетата.

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s