Е-тата в храните! Защо са опасни за здравето на деца и възрастни?

Стандартен

Е-номератаПоглеждате ли съдържанието на етикета? Любопитни ли сте, по някога, от какво са съставени мистериозните Е-номера, които присъстват и как тези вещества влияят на здравето – нашето и на нашите деца? Защото те наистина оказват влияние, и то в дългосрочен план и това не е игра, нито шега!  На етикетите на изделията, със състав отровни Е-та и ГМО, се описват стряскащи последствия от консумацията им при най-малките. 

В настоящата статия ще поговорим малко повече за технологичните добавки (Е-та), влагани в храните, както и причините на производителите да го правят и неблагоприятните последствия за здравето при редовно консумиране на храни, фрашкани с въпросните мистериозни адитиви

Предупрежденията гласят, че съставките на еклери, например, „може да предизвикат неблагоприятни ефекти върху активността и вниманието на децата”,  дори и хормонални проблеми. Според специалисти по хранене това означава, че посочените различни Е-та, правят децата свръхактивни и нервни.

Според диетологът проф. Донка Байкова „Особено рискови за здравето са Е-тата, а групата на оцветителите е най-опасна. Тя предизвикват свръхвъзбудимост на нервната система при децата. Те стават нервни, свръхагресивни, трудно спят. Това са само част от нежеланите реакции”

Причините на производителите на хранителни продукти, както и на храни и хранителни добавки за спортисти, да влагат в рецептурите им адитиви са:

 • повишават хранителната стойност на храните;
 • подсилват отделните свойства;
 • запазват качеството на хранителните продукти;
 • повишават хранителната стойност на храните;
 • улесняват технологичните процеси за приготвянето на храните;
 • повишават потребителското търсене на храните.
Как действат E-тата на организмът?

е-таНа първо място тези Е-та причиняват стомашно-чревен дискомфорт. След като преминат в кръвта, предизвикват алергични реакции, обриви, астматични пристъпи. Според проф. Байкова „Атакуват вегетативната нервна система и централната нервна система. При натрупване стават канцерогенни”.

По думите й най-рисковата група са именно децата. В същото време всяко едно от тези Е-та е под контрола на Европейската агенция по безопасност на храните, според която поединично те не са рискови за здравето. Факт е, че приемайки такива вещества, те почти никога не са по отделно, тъй като в съдържанието на съставящите ги продукти, също присъстват подобни агенти.

Производителите са длъжни да описват всичко на етикетите, според регламент на ЕС, а оттам нататък, няма никакъв контрол. В следващия момент те се надяват, че родният потребител не чете или не разбира и няма да обърне внимание на етикета. Абсурдно нали?

Основни групи

Така наречените Е-та, се делят на групи, като се счита, че някои от тях не са опасни. Основните групи са следните:

 • Консерванти – делят се на антимикробни, антиооксидантни и предпазващи покафеняването на продуктите. Счита се, че сред групата на тези адитиви са най-опасните агенти.
 • Добавки, повишаващи хранителната стойност – Тук се отнасят витамините, неорганичните вещества, аминокиселините и влакнините. Добавянето например на витамини D към млякото или витамини В към хляба целят именно да компенсират техните технологични загуби.
 • Ароматизанти и овкусители – Това са най-широко използваните в хранителната технология добавки. Съществуват три основни групи – подсладители, природни и синтетични овкусители и ароматично-вкусови стабилизатори.
 • Оцветители – По-голямата част от оцветителите (Е100 до Е180) се използват за повишаване атрактивността на хранителните продукти. Например натриевият нитрит е вещество, което, свързвайки се с пигментите на месото, стабилизира цвета и има антимикробно действие.
 • Структуриращи агенти – Това е една голяма група добавки. Представляват се главно от емулгаторите (Е322-Е494) и стабилизатори/естествени гуми.
 • Оцветители – Цветът е първото качество, по което се оценява даден продукт и е тясно свързан с аромата и вкуса. Оцветителите могат да се класифицират по три признака: по цвят, по химична природа и по произход.
 • Емулгатори
 • Подсладители
Кои номера трябва да се стараете да избягвате?

Макар и официално разрешени за влагане в хранителни продукти в определени дози, ние ви предлагаме да избягвате да консумирате храни, съдържащи следните Е-номера (адитиви):

 • E102 Татразин;
 • E110 Сънсен Жълто;
 • E123 Амарант – широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.;
 • E151 Брилянтно черно;
 • E210 Бензоева киселина;
 • Е212 Калиев бензоат;
 • E213 Калциев бензоат – консервант в много храни, напитки, зърнени храни, месо, нисковъглехидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта;
 • Е216 Парабен – доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата;
 • Е220 Серен диоксид – много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок;
 • E221 Натриев сулфит;
 • Е223 Натриев метабисулфит – широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма;
 • E226 Калциев сулфит – изключително широко разпространен – основно като консервант в голям обхват от храни – сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечно-съдови или респираторни проблеми трябва да го избягват;
 • Е249 Калиев нитрат – използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и може да предизвика атрофия на надбъбречните жлези;
 • Е320 Бутихидроксианизол BHA – широко използван като консервант, особено в храни богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че BHA е вероятно карциногенен за хората. BHA освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК;
 • Е621 Мононатриев глутамат – широко използван като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение сигурно вече са почуствали „стягане на главата“, болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето;
 • Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!
 • E951 Аспартам – широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и „диетични“ храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutra Sweet. Придава захароподобен вкус, но не е подходящ за всички видове храни.
  При определена технологична обработка – рН >6 (киселинна среда) аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин – съединение с вероятно токсично действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания.

От ужавение и респект към самите себе си, ние сме длъжни да следим внимателно етикетите със съдържанието на продуктите и напитките, които консумираме и при наличие на съмнителни съставки, просто да заменим продукта с друг, с по-познат по съдържание състав.

Никога не трябва да забравяме, че главната цел на хранителната индустрия е да П-Р-О-Д-А-В-А и не всичко, което се предлага на пазара е съобразено с това, което е най-добро за нас и нашето здраве!

Източници:

http://www.gmo-compass.org/

http://www.bb-team.org/

http://www.bgnow.eu/

http://www.vihi.eu/

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s