Най-добрите майки из Животинския свят

Стандартен
Най-добрите майки из Животинския свят

На този прекрасен ден – денят на майката, ще ви запозная с някои свръх грижовни и интелигентни майки, представителки на животинското царство.

Те се открояват със силно изразена любов към рожбата си и изключителен усет за благосъстоянието и.

Слон

Ето една майка, която е достойна за призът „Герой на годината“
За да износи най-голямото сухоземно бебе, на слоницата са нужни 22 месеца. След раждането на малкото, майката не му казва „сбогом“, а започва да се грижи за него и буквално го охранва. Слончетата се раждат напълно слепи, затова зависят за всичко от майка си. Друг интересен факт е, че в слонското общество е разпространена доброволната услуга на детегледачката. Естествено, всяко слонче си има майка, но едновременно с нея всички слоници от стадото се изживяват като негови „майки“. Те се грижат за малкото и го предпазват от опасности като родно дете. А в това време „основната“ майка може спокойно да се отдаде на търсенето на храна, за да обезпечи млякото за своето не чак толкова малко детенце. Не напразно слонът е животно, достойно за безкрайно уважение!

Коала

Никога не се съгласявайте на състезание по хранене с Коала! Тя се храни единствено със силно отровните евкалиптови листа и храносмилателната им система може да ги толерира, благодарение на червата им, които са опаковани със специални бактерии, извличащи отровите от листата. Малките им обаче не се раждат със същите супер-сили (да не говорим, че изобщо нямат уши, очи и козина) и мама Коала им идва на помощ, като ги храни със собствените си изпражннения!
В момента, в който се родят, бебетата коалки са в „торбичката“ на майка си, където оформят липсващите си части. През всичкото това отглеждеане и охранване, Коалата дори получава необходимата си почивка, спейки по 22 часа на ден, като 90% в живота си прекарват в сън.

Алигатори

Свикнали сме да гледаме на тези непривлекателни животни, като на студенокръвни – и в прекия, и в преносния смисъл на думата. Дори не подозираме, че за тях също са присъщи проявите на нежна любов и грижа. Построявайки гнездото си, майката-крокодил не само се приготвя да положи в него яйцата, но и определя пола на бъдещите си дечица. Например, гнездото от листа е по-топло, в сравнение с това от влажен мъх, затова в него ще се излюпят повече момченца. Щом бъдещата майка реши въпроса за пола и положи яйцата, тя застъпва на стража: следи за температурата, влажността, прогонва любопитните и гладни посетители. Когато малките се излюпят, майката незабавно ги поема в зъбатата си паст, но не за да се нахрани с тях, а за да ги занесе до водата. Тя се грижи за рожбите си цяла година – съвсем немалък срок в животинското царство. Особено пък за крокодилите…

Полярна мечка

Няма друга майка, която толкова да нехае за натрупаните по време на бременността килограми, както бялата мечка. Тя много добре знае, че най-важно е здравето на бъдещите малки. Затова не се притеснява, че „талията“ ù нараства двойно. И в това няма нищо чудно – в суровите условия на Арктика една диета не само няма да ù позволи да кърми малките си, но и може да застраши собствения ù живот. С настъпването на зимата бъдещата майка подготвя бърлогата си, която се състои от тунел с тесен вход и три „стаи“. Настанявайки се в нея, мечката изпада в състояние на лек сън. И в това полубудно състояние се ражда нейното потомство. Това е най-лекото и приятно раждане – по време на сън.
Мечетата се раждат голи, глухи, слепи и тежат между 450-900 г. Но през пролетта, когато излизат от бърлогата, благодарение на героичната си майка те вече са станали 12-килограмови пухкави топки. Чак след осеммесечната си принудителна диета майката може да се отправи по леда към морето за истинска храна – риба и тюлени. През следващите години тя се грижи за потомството си и го обучава в житейските науки. Но и това не е всичко – мечката няма нищо против да осинови изоставени или осиротели чужди мечета.

Гепард

Търпението е добродетел, особено ако става дума за мамите – Гепарди.
При всяко раждане, женските обикновенно имат 4-6 малки, които не са родени с инстинкт за оцеляване. От майката зависи как ще ги научи да ловят плячка и да избягват други хищници, като това обучение трае около 2 години. След като малките се научат да се грижат за себе си, майката се мобилизира към създаване на друго семейство. Момчетата от дадена група новородени остават заедно за цял живот, но женските от групата близо 6 месеца след обучителния период. (Явно тук женското царство не е сред почитаните)

Орангутан

Супер интелигентният орангутан взима призът за „Най-добра самотна майка“. Тя прекарва бременноста и майчинството си високо по дърветата, като изгражда различни домове от клони и листа почти всяка вечер, толкова стабилни, че да бъдат безопасни за нея и малките и. В целият си живот женският орангутан изгражда близо 30 000 различни „къщи“. През първите две години от живота си малкото напълно зависи от нея. Тя кърми децата си, до 6-7 годишна възраст. Това е най-дългата зависимост от всички същества на Земята! Мъжете наминават наоколо само, за да се чифтосат.

Голямо Малайско Калао (Двойнорога Птица Носорог)

Калаото е обитател на Индонезийския остров – Сулавеси. Като гнезда, те дълбаят и използват дупки в дърветата, понеже яйцата им са любима храна на много видове гущери. За да защити рожбите си, тази интелигентна птица уплътнява гнездото си с един много специален материал – собствените си изпражнения, като по този начин се надява да обезкуражи неприятелите си. Бъдещата майка – Калао, остава с яйцата си по време на целият 2-месечен инкубационен период, като „съпругът“ редовно снабдява партньорката си с храна. След като малките се излюпят и станат на 14 дни, двойката разбива стената, за да излезе женската. След това хралупата отново се зазижда и двете птици продължават да се грижат за потомството си, докато малките пораснат и напуснат гнездото. Тази хитрост е сигурна защита от хищниците. Двойнорогата птица използва хралупата за мътене в продължение на много години.

Морски слон

Тази голяма и отговорна майка обикновенно тежи около 770 кг. Това е нищо в сравнение с нейния ухажор, чийто размер е близо 4 пъти колкото нейния.
Веднъж заченали, тези бъдещи майки моментално започват да наддават тегло всеки ден от 11-месечният си период на бременност. 200 кг тегло свалят моментално след като родят.

Котки

Представителите на семейство котки са едни от най-грижовните майки на света. Те толкова много се вживяват в своето майчинство, че са способни да осиновят не само чужди котета, но и други животни. Познати са случаи, в които тигрица е кърмила прасенца, а котка – бебе-катеричка.
Котките са рядко срещани чистници, затова проблемът с памперсите при тях не е актуален – котенцата винаги са облизани „до блясък“, затоплени и накърмени. Майката се грижи за бебетата си до третия месец, защото на тази възраст те стават напълно самостоятелни.
Друга мустаката и ивичеста майка – тигрицата – кърми малките си 6 месеца, въпреки че те ядат месо от двумесечна възраст. След това настава времето за обучение. Първоначално майката ходи сама на лов и носи на тигърчетата прясно месо. След това започва да води и децата си. Към двегодишна възраст те тежат около 100 кг и под ръководството на майка си започват да ловуват сами. Самостоятелния си живот поемат, когато са напълно подготвени, здрави и силни. Характерно за тигрицата е, че сама се справя с отглеждането и обучението на децата си, въпреки че понякога таткото живее наблизо.

Октопод

Ако трябва да се присъди наградата „майка на годината“ в животинското царство, тя с право би трябвало да бъде получена от главоногите мекотели с осем крайници от дълбините на Тихия океан.
Женските дълбоководни октоподи, които живеят на една миля под повърхността и се грижат за своите яйца 4-4,5 години – най-дълго от всички известни на науката животни в света!
През цялото това време животните чистят яйцата и ги пазят от хищници, докато не се излюпят, като почти с нищо не се хранят.
Майката се грижи за яйцата толкова дълго време, тъй като на ембрионите им е необходим много кислород: и родителят трябва непрекъснато да промива яйцата с прясна, наситена с кислород вода, да маха от тях тинята и мръсотията. В резултат новородените октоподи се появяват на бял свят големи и готови за самостоятелен живот.

Източници:

http://www.animalplanet.com/

http://www.animal.discovery.com/

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

4 responses »

 1. БЛАГОДАРЯ Мария! Бъди жива и здрава, и обичана! Бъди щастлива! Честит Празник и от мен! 😊

  Liked by 1 person

 2. Здравей Мария, благодаря ти, че се запознах с теб чрез теб! Ти си една прекрасна душа и всъщност това, което търсиш го имаш в изобилие! Истината е в безусловната любов – какво повече ни трябва!!! Благодаря ти за твоето добро и всеотдайно сърце!

  Liked by 1 person

  • Здравей Иванка, благодаря ти за милите думи, стопли ми душата 🙂 Приеми моите виртуални прегръдки и сърдечни поздрави, по случай 8-ми Март.

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s