Защо мислейки първо за себе си, НЕ Е егоистично?

Стандартен

С тази статия искам да ви убедя, защо не трябва да се чувствате виновни, поставяйки себе си на първо място. Егоистично ли е да мислим първо за себе си? Много хора ще ви кажат, че е, може дори и да повярвате, че това е истина. Не казвам, че трябва да игнорирате другите, за сметка на себе си! Това, което казвам е, че трябва да следвате своите желания и цели с приоритет, или не ще бъдете в състояние да се движите напред, като личност. Помислете за това по този начин – за да допринесете с добро на света и да бъдете полезни на останалите, вие трябва да бъдете най-доброто, което е възможно да бъдете! Не можете да направите никого доволен и щастлив, ако вие самите сте недоволни и нещастни.

Когато живеете пълноценен, изпълнен с радост и удовлетворение живот, вие имате възможност да растете и да се развивате и по този начин да помогнете на хората около вас да направят същото. Не е егоистично да бъдете по-добри отколкото сте и да правите по-добър принос към света и тези, с които влизате в ежедневен контакт. Спазвайте задълженията си, но също намирайте време за себе си и не позволявайте на другите да взимат надмощие над вас.
Какви са ползите от това, да поставяте себе си на първо място?
  • Ще бъдете в по-добро състояние да помагате на другите, защото самите вие ще сте в покой;
  • Всички ще гледат на вас с повече респект;
  • Ще се чувствате по-малко притеснени;
  • Самочувствието ви ще се подобри.
Как да поставите себе си и желанията си на първо място?
Много е лесно да оставите останалите да диктуват вашите собствени действия, особено ако страдате от ниско самочувствие. Ако не сте внимателни може да се претоварите с изискванията, които другите поставят към вас. Необходим е баланс между работните ангажименти, семейните отговорности и вашето лично време.
Как да да изградим баланс
  • Научете как да отстоявате;
  • Не се чувствайте виновни, казвайки „Не“;
  • Научете се да обяснявате на другите по подходящ начин защо имате нужда от време за себе си;
  • Не попадайте в капана на връзки и взаимоотношения, които изсмукват енергията ви – не го заслужавате!;
  • Изградете си самочувствие;
  • Слушайте какво искат да ви кажат тялото и духът ви. Не позволявайте на никой да ви притиска, искайки да правите неща против волята си.

Източник:

http://www.more-selfesteem.com/

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s