Магичните дръвчета Бонсай

Стандартен

Бонсай (преведено от японски: „градинарство в поднос“) е изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти (както и мъх, но той е второстепенен елемент), които се срещат естествено в природата (има бонсай по на 300 години).

Това китайско изкуство произлиза от едно по-древно, наричано „penjing“.

Груби рисунки на бонсай, датиращи отпреди 4 хилядолетия, са открити в древноегипетски гробници. Впоследствие са забелязани кервани, пренасящи дървета в различни съдове из цяла Азия.

Дърветата са били източници на съставки, използвани по медицински предназначения от лечители, пътуващи с керваните, както и от хора в населените места, през които е преминавал керванът.

Съвременното изкуство бонсай води началото си от Китай и е отпреди повече от 2 века; там то е било наричано пензай.

Стилове:
1. Гора – красив стил напомнящ истинската гора в природата, но в по малък размер . Тук се използват предимно дръвчета от един вид и се подреждат по произволен начин, като няма значение в размера или възрастта на дръвчетата.

Бонсай – стил Гора

2. Пейзаж – абсолютно същия стил като горния само, че за разлика от него тук е желателно да се използват различни видове дръвчета и да се оформи някъква природна картина ( езеро, скален пейзаж или дори група дръвчета на хълм и още много видове композиции )

Бонсай – стил Пейзаж

3. Дръвче върху скала – красив стил напомнящ онези недостъпни места където дръвчетата растат духани от ветрове и живеещи в сурови условия . За целта ви е нужна пореста или напукана скала върху която се поставя дръвчето и се прилепва с глина, след което се покрива с мъх, за да се запазва влагата . Постепенно корените ще влязът в пукнатините и ще стане здрав захвата.

Бонсай – стил Дръвче върху скала

Дръвчетата са светлолюбиви. През лятото може да се изнасят на по осветено място, например терасата. Това подпомага растежа, но е необходимо да се избягва пряката слънчева светлина.

Винаги почвата на дръвчетата трябва да се поддържа влажна. Според избрания вид дръвче, поливането става от всеки ден, до веднъж на 2-3 дни. При топъл и сух климат, листата на дръвчето се пулверизират.

За правилното наторяване на почвата, най-добре е да се използват течни торове. През топлия сезон, дървото се подхранва веднъж месечно, а през хладния – веднъж на всеки два месеца.

Необходимо е подкастряне за поддържане на правилната форма и растеж на дръвчето. Пожълтелите листа се изрязват редовно, както и някои от долните клонки и нежелани разклонения.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s