Най-полезните храни през пролетта

Стандартен
Най-полезните храни през пролетта

В началото на пролетта присъствието в менюто на няколко храни е силно препоръчително, кaто същевременно, те не предизвикват олекване на портмонето и набавянето им е много лесно.

Зеле – шампион по съдържание на аскорминова киселина. „През зимата зелето губи около 30% от съдаржанието на витамин С, но независимо от това само 100 грама от полезния зеленчук осигуряват дневната потребност на организма от този витамин”, уверяват специалистите. А в киселото зеле, напомнят те, витаминът се запазва изцяло. 

Лимони – другият щедър източник на витамин С, който прекрасно се запазва през този сезон без да губи полезните си качества. Освен това вътрешността на лимона, която е богата на пектин, влияе положително на сърдечно съдовата система, а лимонената кора добре поддържа тонуса на най-тънките капиляри.

Грах – обикновен, но много полезен и богат на азот продукт, който не губи качествата си при консервиране. Добавяйте го често в различни блюда.

Марули и различни листни салати – богати са на аскорбинова киселина, витамини от група В, мощният антиоксидант витамин Е. Не пропускайте зеленчуците с киселинка като киселецът, който е признат за един от главните помощници на организма в борбата с пролетната авитаминоза. 

Репички и домати – не по-малко полезни за организма на човека през пролетта. Тези продукти съдържат специфични компоненти, които защитават от възпаления и инфекции. 

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s