ЗА ВЯРАТА!

Стандартен

Вяра (според Християнството) – даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме. Убеждения за неща, които не се виждат.

portrait of a lonely girl

На този ден – Великден, не смятам да ви залея със снимки на яйца, идеи за украсяването им, козунаци, зайчета и т.н.

Като човек, живеещ в страна със свобода на словото, днес искам да говоря за ВЯРАТА! За това как много хора по света са я изгубили. Вярата в себе си, в любовта, Вярата в природата, в доброто, в светлото бъдеще, в новото начало…

Да, ще говоря за Вярата, нетипично за мен, ще говоря и за Бог, ще се позова и на Библията и други вярвания. За това, как вярата у хората се превърна просто в слова, как масово се издига култ към църквата, като институция и как се поставя Бог в рамката на силата, от която ще бъдем наказани, ако не вярваме. Има ли смисъл да казвам колко грешно е това?!

Из Библията:

2:14 Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси?

Ако някой брат или някоя сестра са голи и останали без ежедневна храна и някой от вас им рече: Идете си с мир. Дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза?

( Съборното послание на Якова. Глава 2 : 14 – 16, 19 – 20, 26

В Индуизма и Будизма

В Индуизма думата за вяра е Śraddhā и има значението на непоколебима вяра и чистота на мисълта.

В Будизма (пали: Saddhā, санскрит: Śraddhā) вярата е съществен елемент от ученията на Буда, тя представлява:

  • убеждението, че нещо Е;
  • решителността и решимостта за постигането на духовните цели;
  • и чувството за радост от предните две.

Вярата не е нещо, което ни задължава да вършим едно или друго (религиозни подбуди, жертвопринушения и т.н.). Тя ни дава сили, тя ни улеснява да вървим смирени, с чиста съвест и сърца по пътя си, сеейки добрини. Помага ни да спасим първо душите си, а впосредством и телата си. Добавя светлина към дните ни и ни кара да вървим към смирение и любов. Изгубвайки я, ние хората започнахме да се оповаваме на науката, като на нещо вече доказано, в което е лесно да повярваме, да си поставяме мащабни задачи, да строим небостъргачи за себедоказване, да доминираме над по-слабите от нас, да трупаме богатства. Някак си забравихме как да обичаме (себе си, близките, природата, животните), смятаме за ненужно да изразяваме емоциите си а може би не знаем как.

Какъвто и смисъл да търсим на думата Вяра, на каквато и информация от книги да се оповем, значението само по себе си винаги ще ни води до едни и същи заключения и те са: светлина, радост, чистота, решителност, обич и разбирателство един други, състрадание, милосърдие. Всичко това, което сме забравили и което ни липсва, за да бъдем по-добри, по-толерантни човешки същества в един по-добър и смислен свят.

Вярата е „вътрешното знание”, което не почива на външни доказателства. Тя е вътрешно прозрение за истината и действителността. Истинската вяра е увереността, че моите желания трябва да намерят проявление, ако се отворя изцяло за Едната сила и я направлявам по посока на целта.

Замислете се. Смирете се. Повярвайте – в себе си, в успехът, в този на ближния, в по-доброто бъдеще.. Намерете своят извор на Вяра, защото това е Вашият извор на живот към годините. Всичко започва от Теб и свършва със Теб! Всичко е възможно за този, който вярва.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света.

Махатма Ганди

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s