Различни рецепти за Авокадо Тост

Стандартен

Неслучайно авокадото има нарицателно име „супер храна“

Авокадото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, нормализира кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет, укрепва имунната система и стабилизира нервната система.

То е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини.

Представям ви няколко изпитани, бързи и лесни рецепти с авокадо за закуска, късна закуска или обяд, а защо не и… десерт! Използвайте хляб по желание. Всяка една рецеппта е за направата на 2 до 3 филийки.

Те са следните:

Класическа: 

Намачкайте 1 авокадо с вилица и добавете лимон, морска или хималайска сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

За разнообразие може да наръсите филийката с натрошено чили или да добавите 2, 3 скилидки счукан чесън.

Photo: Beth Lipton

Зеленчуков авокадо тост:

Намачкайте 1 авокадо с вилица, осолете с морска или хималайска сол, понякога използвам и самардала, придава леко чесново-солен, много свеж вкус. Нарежете на много тънко 1 репичка, няколко резена краставица и няколко ситно нарязани маслинки и ги добавете върху тоста.

Добавете няколко капки зехтин, черен пипер и допълнително сол, по желание.

Photo: Beth Lipton

Авокадо тост с ядки:

Намачкайте 1 авокадо и към него добавете 1 с.л. чиа семена, 2 с.л. слънчогледови семки и конопено семе, малко лимонов сок и отново сол и черен пипер. Поръсете с още семена по желание.

Photo: Beth Lipton

Авокадо хумус:
  • 200 г консервиран нахут;
  • 1 брой авокадо;
  • 3 с. л. сусамов тахан;
  • 3 с. л. зехтин;
  • сок от един лимон;
  • 100 мл вода или течността от нахута;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • сол;
  • смлян черен пипер.

Нахутът се отцежда, без 100 г от течността, ако желаете да заместите водата. Авокадото се обелва и се нарязва на парчета. Чесънът се обелва и се поставя в блендер или кухненски робот, заедно с останалите продукти.
Всичко се смила до гладка смес.
Авокадо-хумусът може да се съхранява в хладилник.

И за десерт:

Шоко-авокадо тост:

В блендер или кухненски робот, комбинирайте 1 авокадо, 1/3 ч. чаша какао, 1/2 ч. чаша мед или кленов сироп, щипка ванилия и щипка сол. Блендирайте до гладка смес, като добавяте по 1 с.л. вода, докато получите желаната текстура.

Ако изобщо нещо остане, то може да го съхраните в хладилник 🙂

Photo: Beth Lipton

Приятен апетит!

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s