„Холандската Венеция“ Гитхорн (Giethoorn)

Стандартен

Толкова е спокойно, толкова различно, с такава проста красота, че едва ли изглежда реално. Не, това не е Венеция, или Амстердам. Тук е прекалено тихо и дистанцирано от всичко това, което вълнува хората в големия град. Това приказно селце, носещо прякорът „Холандската Венеция“ може да му придаде невярна представа за големи тълпи от хора и комерсиализъм.

Гитхорн се намира в северна Холандия, провинция Оверайсел. Близостта на селото до две големи езера прави възможно прокопаването на канали из цялата местност на площ от няколко десетки квадратни километра, което допринася за изграждането на малки пристанища и развитието на воден и селски туризъм, както и за живот по венециански в Гитхорн, а в съседните нему села и градове- почти по венециански.

Giethoorn9

Живописното холандско село е изградено в настоящия си вид още преди 3 века. Най- старите надписи по табелите, окачени над входните врати на къщите и фермите са с дати от 18 и 19 век. Къщите се издигат червеникави и със сламени покриви сред красиви зелени морави, заобиколени от градини, обрасли с хортензии, чемшири, кипариси, цветя и храсталаци. И съвсем близо до тях шумоли хладната въздишка на водата, която кротко и бавно пълзи из каналите. Лятото преливаше в градините във всички оттенъци на цветовете и ухаеше тръпчиво на прясно окосена трева.

Giethoorn04

Гитхорн става известно сред местното население, особено след 1958 г., когато холандският кинорежисьор, Bert Haanstra прави известната си комедия Fanfare, там. В старата част на селото, не е имало пътища (макар и в крайна сметка да е добавен велосипеден маршрут), и всякакъв транспорт се осъществява по вода.

githorn_nederland_g05

Гитхорн, Холандия

Хилядолетната история на селцето разказва за пристигането на заселници от средиземноморието, които след едно голямо природно бедствие и последвало наводнение (през 1170 год. сл. Хр.) го напускат за около половин век. Завръщайки се в опустошените земи, по рехавата пръст намират само разпилени рога на кози (Giethoorn). И хората започнали наново да опитомяват земята и водата, изграждайки канали и извличайки торф.

Гитхорн, Холандия

В наши дни дължината на каналите около селото е близо 8 км, някои от тях отвеждат до съседните села и пристанища, а други- още по далече към Амстердам, Зволе и Гронинген.

Giethoorn-Water-Boats

Дълбочината на каналите никак не е стряскаща, както може би изглежда, поради тъмно зеленикавият цвят на водата. В най-оживените канали, дълбочината не надвишата метър и петдесет сантиметра.

Гитхорн, ХоландияГитхорн, Холандия

Всъщност придвижването из селото не се осъществява само с лодки. Все пак най-почитаното транспортно средство в Холандия е велосипеда. Тесни и къси асфалтирани алеи, които са обозначени с пътни знаци за суша и вода, позволяват на местните жители и на посетителите да се придвижват и с велосипеди.

Гитхорн, Холандия

Тук не може да се пътува с автомобил, но пък може да се вземе под наем за час или за повече велосипед или лодка. За предпочитане са лодките: канута, лодки с гребла или моторни лодки. Онези, които не биха се сприятелили с лодката, могат да се движат с градския транспорт- лодка. С тези големи пътнически лодки панорамно се обикаля цялото село и околностите му.

Гитхорн, Холандия

На всеки ълъл в Гитхорн има кафенета или ресторанти, които предлагат вкусна традиционна и не чак толкова традиционна кухня.

С разрастването си, в Гитхорн се изгражда и т.нар. нова част, в която наред с водните улици си има и асфалтови, по които е възможно придвижването с всякакъв автомобилен или автобусен транспорт.
В новата част от селото се намират модерните сгради, яхтеното пристанище, обществените сгради и магазини, както и къмпинга за каравани. Всъщност при влизане в селото, всеки се запознава първо с новоизградената  част от населеното място.

Гитхорн, Холандия

 Източници:

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s