История на Черният Чесън

Стандартен

За всички вас, които като мен, са зяпнали (буквално), при първата си среща с Черният Чесън!

На пръв поглед, развален, сив, мек, все едно с изтекъл срок, докато не забелязах етикета. Следващата логична мисъл, която ми мина, естествено беше – химично разработен хибрид, но любопитството надделя и не се поколебах да го добавя в кошницата 🙂

Порових се веднага за история и интересни факти за черният чесън, които нямам търпение да споделя с вас, драги…

Представете си чесън без всички онези неща, които много хора считат за досадни – лош дъх, не парлив, без остра миризма… Ето с това си имаме работа тук.

Черният чесън е сорт карамелизиран чесън използван за първи път като хранителна съставка в азиатската кухня. Той е направен чрез нагряване на цели глави чесън в течение на няколко седмици. Вкусът е сладък и сиропиран с нотки на балсамов оцет или тамаринд. Популярност Черният чесън набира в Съединените щати, както там се превърнал в търсена съставка, използвана в най-висок клас кухни.

Декоративното растение Allium Nigrum, обикновено наричано Черен чесън се състои от шест/седем скилидкова глава. Отглежда се предимно в  Taean и Seosan / Южна Корея.
Процесът на производство на черен чесън, понякога неправилно се свързва с ферментация на обиковен чесън, но в действителност в отглеждането му не са включени никакви микробни действия.

В Корея, Черният чесън е разработен, като продукт, използван за здравослови цели и там той все още се възприема, като такъв. Allium Nigrum е ценен, като храна, богата на антиоксиданти и се прибавя към енергийни напитки. Интересен факт е, че го включват и в направата на черен шоколад.

През Даоизма, за Черният чесън са се носили слухове, че е средство за дълголетие, дори безсмъртие. Това определено не мога да ви го гарантирам, но няма съмнение, че той е чудесен за здравето, тъй като е зареден с почти два пъти повече антиоксиданти от пресният чесън. Той също така съдържа S-Allylcysteine, което е естествено съединение, доказан фактор в превенцията на рака.

Източници:

http://blackgarlic.com/

http://en.wikipedia.org/

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s