10 Мита на „здравите“ връзки

Стандартен

relat-sept2012-small2Всеки един от нас има идеи за това как „трябва“ да изглежда връзката. Това обикновенно идва от нашето възпитание и от взаимоотношенията, на които сме били свидетели като малки и подрастващи.И все пак тези общи вярвания за „здрави“ взаимоотношения често създават и подсилват стереотипи, много от които могат да направят повече вреда, отколкото полза.

При поддържане стандартите за постигане на „здрави отношения“, понякога се придържаме към правила, които в тази статия смело ще нарека МИТОВЕ!

 

1. „Конфликтите означават,че връзката не е стабилна.“

Това всъщност е точно обратното. Общата липса на конфликт в една връзка е червен флаг, че проблемите остават необсъдени. Влизайки в конфликт, и двамата партньори открито си задават въпроси, които инъче нямат смелостта да засегнат. Спречкванията спомагат за задълбочаването на връзката, правейки я по-силна.

2. „И двамата трябва да имаме една и съща гледна точка.“

Трябва ли да задоволяваме всички нужди на нашият партньор, за да бъде той/тя с нас? Разбира се, но само до известна степен. Тоест, ние не трябва да сме съгласни или да бъдем на същата страница за всяко едно нещо, за да има здрава връзка.

Двама души могат да имат напълно различни гледни точки върху нещата и все още да са в стабилна връзка. В крайна сметка, има хора на този свят, които имат здрави взаимоотношения, въпреки различните религиозни / духовни идеи, културни среди и политически възгледи.

3. „Щастливите и пълноценни отношения изискват общи интереси.“

Въпреки, че някои общи интереси биха улеснили решението на венчният въпрос „Какво да правим в събота вечер?“, липсата на толкова общи интереси всъщност не е фатална. По-важното е оживената динамика между вас двамата, и уважение интересите на другия, което си е чист израз на любов и подкрепа.

4. „Има определени критерии, които всички трябва да следват, за да е здрава връзката.“

Този мит е от първостепенно значение мит: простото идеята, че има само един идеал за „здравословни“ отношения е нелогична.

Всеки от нас е различна и много сложна персона, но значи ли това, че и връзките ни трябва да бъдат такива? Всеки от нас има собствени страхове, желания, неврози, потребности, минал опит и т.н.. Ето защо трябва да направим това, което лично ние считаме за подходящо при изграждане на стабилни отношения.

5. „Докато аз наистина се опитвам да не правя това, което направиха моите родители, аз ще имам здрава връзка.“

Проблемът на съсредоточето фокусиране върху неща, които не трябва да правим, например върху това, че не искаме връзка, каквато са имали родителите ни може в крайна сметка да приключи с причиняване на други проблеми. Така че ние трябва да се съсредоточим повече върху собственото си изцеление, а не просто да избягваме да правим това, което направиха нашите родители.

6. „Винаги ще има романтика.“

Романтиката може да продължи няколко години, но истината е, че това ще се успокои в някакъв момент. Това определено не е нещото, което ще присъства във връзката завинаги… (честно да си призная думите романтика + завинаги, някак си ми звучат малко странно, да не кажа страшно 🙂 )

7. „Ако аз съм с правилния човек, няма да е нужно да се старая толкова за укрепване на нашата връзка.“

Всеки един човек е невероятно сложен, както казахме по-рано. Така че, след като сложим двама души заедно, всичко става доста по-така. Отношенията ни са задачи, които ни помагат да растем и да се развиваме. Предизвикателствата, които се появяват по време на нашите взаимоотношения ни приканват да се поучим и да претърпим своето личностно израстване всеки един ден. Факта, че имаме човек до себе си, единствено може да ни мотивира, а не обратното..

8. „За да имаме стабилни отношения, партньорът ми трябва да се промени.“

Истината е, че ние нямаме контрол върху нашия партньор и въобще върху никой. Единственият човек, над който имаме контрол, сме ние самите. Така че ако искаме от някой да се промени, то най-вероятно ние трябва да се променим първи.

9. „Да бъдем в здрава връзка означава, че партньорът ми трябва да знае моите нужди и да ги посреща през цялото време.“

Отговорността някой да се грижи за вас и вашите нужди, си е само и единствено Ваша! Само вие сте отговорни за това – точно както вашия партньор е отговорен за собствените си нужди. Никой не знае по-добре от какво имате нужда, както вие самите.

10. „Еднственото, което ни трябва е да се обичаме, за да накараме бракът да проработи .“

Когато става дума за брак, има много неща, с които да се занимаем: намиране на място за живеене, работа с финанси, да вземем решение кога и дали да имаме деца, и ако е така, да вземем решение за това как те ще бъдат изгледани и възпитавани.

Разбира се, любовта може да бъде мотиватор, който да ни накара да работим за тези неща заедно и сплотени, но не можем просто да си кажем: „О, всичко от което се нуждаем е любов“ и да изчеткаме под килима всичките си отговорности, мислейки си, че те просто ще се получат от самосебе си, щом се обичаме За всички тези фактори трябва да се говори открито и трябва да бъдат направени споразумения.

Има ли други митове във взаимоотношения, за които се сещате? Споделете ги в коментарите по-долу!

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s