Изобилието от плодове и зеленчуци през лятото и ранната есен е толкова изкушаващo, че ни се иска да продължи по-дълго. Най-доброто средство за тази цел е замразяването.
Не забравяйте, че замразените плодове и зеленчуци, губят малка част от хранителните си качества, и това става предимно по време на бланширане.
Благодарение на замразяването, можем не само да „удължим сезона“ на много плодове и зеленчуци, но и да си спестим значително време при готвене, чрез запазване на различни полуготови или готови храни.
Важно е да знаем, че не всички продукти са подходящи за замразяване. Някои съставки в храните могат да влошат хранителните качества на продуктите.
Правило 1: Основното правило при замразяване: ако не е много добро на вкус, да започнем с това, че няма да се овкуси по-добре след замразяване. В действителност, категорично ще има по-лош вкус. Замразяването променя текстурата на храната.
Правило 2: Ако мслите да замразявате сурова храна с високо съдържание на влага (краставици, диня, портокали), които възнамерявате да яде сурова отново, забравете. Влагата, която поддържа храната свежа и непокътната не се държи по същия начин, след размразяване. Помислете за поставяне на размразени домати в горната част на салата – Гадост!
Правило 3: Някои от млечните продукти, никак не са подходящи за замразяване. Изварата, например отделя суроватка, и вместо на кремообразно ястие от кисело мляко, след размеазяване, ще установите нещо неприятно, разделило се на странни пластове.
+ Голяма част от киселите плодове се замразяват успешно – ябълки, ягоди, боровинки, малини, къпини, касис, лимони, портокали, череши, вишни и др. Също така на замразяване подлежат и различни плодови компоти, желета, конфитюри и т.н.
– Неподходящи плодове за замразяване са гроздето, крушите и сливите. Добре е да избирате добре узрели, но не презрели плодове.
+ Почти всички зеленчуци след замразяване, запазват вкуса и текстурата си. Важно е преди замразяване да се нарежат на парчета и бланшират.
– Все пак не е препоръчително да замразявате зеленчуци като краставици, репички и марули.
+ Грах, моркови, царевица, карфиол и гъби, пък може да съхранявате във фризер за дълго време.
+ Мляко, сирене и яйца също могат да бъдат съхранявани чрез замразяване, но не забравяйте да спазите няколко особености – прясното мляко да бъде сварено преди това, а яйцата да са разделени на белтъци и жълтъци.
! За да не се сгъстяват жълтъците добавете им по щипка сол или захар, в зависимост, за какво ще ги използвате.
+ Може да замразявате сарми, пълнени чушки и различни бульони. Сармите и пълнените чушки трябва да са полуготови, т.е. да остава само да бъдат сварени, а бульоните не трябва да бъдат с картофи или фиде, тъй като нишестето ще влоши състоянието си след размразяване.
Бульоните могат да се съхраняват във фризер до 5 – 6 месеца.
Други готвени ястия също могат да бъдат замразявани, но е важно, да не съдържат свинска мас или сланина. Растителните мазнини запазват същия си вкус и след размразяване.
+ Различните видове тесто също могат да бъдат замразявани – бутер, маслено и хлебно тесто. Те могат да се съхраняват до 3 – 4 месеца.
+ Сметана, извара и бяло сирене могат да бъдат замразявани, но за значително по-кратък период – около 1 – 2 месеца.
– Не замразявайте спагети или лазаня.
Опаковайте продуктите добре и не замразявайте отново вече размразени храни.