Кои храни да замразяваме и кои не

Стандартен

Изобилието от плодове и зеленчуци през лятото и ранната есен е толкова изкушаващo, че ни се иска да продължи по-дълго. Най-доброто средство за тази цел е замразяването.

Не забравяйте, че замразените плодове и зеленчуци, губят малка част от хранителните си качества, и това става предимно по време на бланширане.

Благодарение на замразяването, можем не само да „удължим сезона“ на много плодове и зеленчуци, но и да си спестим значително време при готвене, чрез запазване на различни полуготови или готови храни.

Важно е да знаем, че не всички продукти са подходящи за замразяване. Някои съставки в храните могат да влошат хранителните качества на продуктите.

Правило 1: Основното правило при замразяване: ако не е много добро на вкус, да започнем с това, че няма да се овкуси по-добре след замразяване. В действителност, категорично ще има по-лош вкус. Замразяването променя текстурата на храната.

Правило 2: Ако мслите да замразявате сурова храна с високо съдържание на влага (краставици, диня, портокали), които възнамерявате да яде сурова отново, забравете. Влагата, която поддържа храната свежа и непокътната не се държи по същия начин, след размразяване. Помислете за поставяне на размразени домати в горната част на салата – Гадост!

Правило 3: Някои от млечните продукти, никак не са подходящи за замразяване. Изварата, например отделя суроватка, и вместо на кремообразно ястие от кисело мляко, след размеазяване, ще установите нещо неприятно, разделило се на странни пластове.

+ Голяма част от киселите плодове се замразяват успешноябълки, ягоди, боровинки, малини, къпини, касис, лимони, портокали, череши, вишни и др. Също така на замразяване подлежат и различни плодови компоти, желета, конфитюри и т.н.

frozen-food

– Неподходящи плодове за замразяване са гроздето, крушите и сливите. Добре е да избирате добре узрели, но не презрели плодове.

+ Почти всички зеленчуци след замразяване, запазват вкуса и текстурата си. Важно е преди замразяване да се нарежат на парчета и бланшират.

Все пак не е препоръчително да замразявате зеленчуци като краставици, репички и марули. 

+ Грах, моркови, царевица,  карфиол и гъби, пък може да съхранявате във фризер за дълго време.

23_FrozenVegetables

+ Мляко, сирене и яйца също могат да бъдат съхранявани чрез замразяване, но не забравяйте да спазите няколко особености – прясното мляко да бъде сварено преди това, а яйцата да са разделени на белтъци и жълтъци.

! За да не се сгъстяват жълтъците добавете им по щипка сол или захар, в зависимост, за какво ще ги използвате.

+ Може да замразявате сарми, пълнени чушки и различни бульони. Сармите и пълнените чушки трябва да са полуготови, т.е. да остава само да бъдат сварени, а бульоните не трябва да бъдат с картофи или фиде, тъй като нишестето ще влоши състоянието си след размразяване.

postni_chushki_palneni_s_oriz

Бульоните могат да се съхраняват във фризер до 5 – 6 месеца.

Други готвени ястия също могат да бъдат замразявани, но е важно, да не съдържат свинска мас или сланина. Растителните мазнини запазват същия си вкус и след размразяване.

+ Различните видове тесто също могат да бъдат замразявани – бутер, маслено и хлебно тесто. Те могат да се съхраняват до 3 – 4 месеца.

+ Сметана, извара и бяло сирене могат да бъдат замразявани, но за значително по-кратък период – около 1 – 2 месеца.

– Не замразявайте спагети или лазаня.

Опаковайте продуктите добре и не замразявайте отново вече размразени храни.

Advertisements

About mmmim

Всички, които ме познават добре, може би знаят, че няма как да започна представянето си просто със "Здравейте, приятели, това е моят блог!" :) Казвам се Мария, за моите приятели, познати и всички останали добронамерени хора съм просто - Мим. Аз съм една блуждаеща добра душа! Вечно търсеща ... рядко намираща, но винаги благодарна за и на днешния ден! Силно привързана съм и изпитвам огромно възхищение към изкуството и считам, че то е неразделна част от животът ни тук, на mother eARTh :) Обожавам безмесните ястия под всичките им форми, вкус и вид, а не консумирам месо, поради силното си обожание и респект към животните, с които всъщтност е свързана и професията ми. Носейки дълбока и чиста любов в сърцето си към разкоша на България, живея във всеизвестната мегаполитна световна столица – Лондон, която както може би всички знаят – и взима, но и дава, поучава, а и те научава на не малко полезности, които имам силното желание да споделя с Теб – драгият читател, винаги жаден за нови, свежи и практични идеи за едно прекрасно днес и още по-прекрасно утре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s