Имам си един закон.. – Най-големите вкусотии се случват най-неочаквано и абсолютно непланирано, с продукти тип „каквото е останало“ из шкафовете и хладилника! Обичам, когато от нищо нещото ми се получава 🙂
Базирана на всеизвестната рецепта за Тиквички с ориз, тук зеленият лук придава свежест, а кафевият ориз, малко по-различен привкус. У нас пръстите си облизаха дори и онези, които твърдяха „О не, аз не ям тиквички в яхния!“
Ето и рецептата:
Необходими продукти
- 3 малки тиквички;
- 1/4 ч.ч. див ориз;
- 1/4 ч.ч. бял ориз;
- 1/2 ч.ч. кафяв ориз;
- 1 връзка зелен лук;
- 4 домата;
- 4 ч.ч. вода;
- 4 – 5 с.л. мазнина (аз използвах кокосово масло)
- сол;
- чубрица.
Начин на приготвяне
Във подходящ съд загрейте мазнината и задушете нарязаният зелен лук за няколко минути, след което добавете нарязаните на кубчета тиквички, отново за няколко минути, но внимавайте да не се размекнат прекалено.
Добавете измитият ориз и преди това настърганите домати, разбъркайте и задушете за 1 – 2 минути.
След това добавете подправките и 2 ч.ч. от водата. Оставете да къкри на по слаб огън, като разбърквате периодично. След абсорбиране на водата, добавете още 1 – 2 чаши до готовност на ориза. Не забравяйте да разбърквате.